Maandmemo februari 2018

Beste ouder(s)/verzorger(s),

 

De periode met toetsen is weer voorbij en de leerkrachten leggen de laatste hand aan de rapporten van de leerlingen. Over twee weken zijn de rapportgesprekken, waarbij de resultaten kunnen worden besproken en de aanpak voor de volgende periode kan worden afgestemd. Ook carnaval staat voor de deur. Landelijk een stuk eerder dan op KBS Franciscus, maar een mooie afsluiting op school voor de voorjaarsvakantie.

 

Met vriendelijke groet,

Stephan van Slooten

 

Personeel 

  • Afgelopen woensdag heeft meester Koert (groep 8) zijn laatste werkdag gehad. In de klas heeft hij afscheid genomen van de leerlingen en tijdens een lunch van het team. De aankomende maand zal door leerkrachten uit de groepen 7-8 intern de lessen worden opgevangen, waarna vanaf 1 maart de nieuwe leerkracht Juf Loes zal starten.
  • Juf Jennifer (groep 5) zit in een re-integratietraject na een auto-ongeluk in de herfstvakantie. Zij breidt haar uren steeds meer uit en begint ook weer lessen in de groep te geven. Fijn dat ze langzaam weer haar werkzaamheden kan oppakken.

 

Huiswerk

Op KBS Franciscus krijgen de leerlingen vanaf groep 5 huiswerk. Dit wordt in de jaren daarna steeds meer uitgebreid, zodat leerlingen leren omgaan met het nemen van verantwoordelijkheid voor opdrachten na schooltijd. De voornaamste reden van het geven van huiswerk is dat leerlingen leren plannen en leren. Een voorbereiding die de leerlingen nodig hebben op het vervolgonderwijs. Indien u vragen heeft over het huiswerk, kunt u altijd bij de groepsleerkracht terecht.

 

Wecycle

Begin van dit schooljaar hebben we apparaten ingeleverd voor de Wecycle inzamelactie 2017.

We hadden bijna 100 apparaten ingezameld en als beloning hebben we mooie geschiedenisboeken gekregen voor de bovenbouw. Vorige week stond er een mooi stukje in de Vechtstroom over onze actie en ook hebben we een mooie oorkonde gehad. Iedereen nogmaals hartelijk bedankt!

Instrumentencircuit groep 5 en 5-6

Op 23 januari kwam Kunst Centraal naar KBS Franciscus. In verschillende lokalen oefenden de kinderen met de volgende instrumenten: de trombone, de viool en het slagwerk. Groep 5-6 in de ochtend, groep 5 in de middag. Iedere groep sloot af met een optreden voor de kleuters in de speelzaal. Om een indruk te krijgen hoe dit ging, kunt u kijken op de website bij ‘groep 5-6 foto’s’.

 

 

Bibliotheekbezoek groep 3 t/m 8

In februari gaan de groepen 3 en 3-4 een bezoekje brengen aan de bibliotheek. Ze gaan een speurtocht door de bibliotheek doen en mogen daarna boeken lenen voor in de klas.

 

Groep 3: maandag 5 februari om 9.00 uur

Groep 3/4: maandag 5 februari om 10.30 uur

Als u in de gelegenheid bent deze groepen te begeleiden mag u zich melden bij de juf van de groep. De kinderen die in een autostoeltje moeten zitten tijdens de autorit, moeten die zelf meebrengen

 

Oproep ouders groep 6 dinsdag 6 maart

Groep 6 gaat dinsdag 6 maart van 8.45 tot 10.15 uur naar Fort Maarssenveen. Als u kunt rijden die ochtend, mag u zich melden bij juf Sylvia.

 

Schooltuin

In de schooltuin is een nieuw terras aangelegd onder het raam van groep 2A. Het frame voor het blote voeten pad is gemaakt en in het midden van de tuin komt gras.

 

We gaan verder met plannen maken zodat in het voorjaar leerlingen in de tuin kunnen gaan werken en genieten van een beleeftuin.

 

 

 

 

 

Jarige personeelsleden in februari:

 

●       Juf Noëlle        zaterdag 17 februari

●       Juf Els             maandag 26 februari

 

Van harte gefeliciteerd! Een fijne dag en nog vele gezonde jaren toegewenst!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AGENDA

 

maandag 5 februari Groep 3 en 3-4 brengen een bezoek aan de bibliotheek.
donderdag 8 februari De GMR vergadert.
vrijdag 9 februari Vandaag krijgen de groepen 2 t/m 8 het eerste rapport van dit schooljaar mee naar huis.
dinsdag 13 februari Vanavond zijn de rapportgesprekken en gesprekken over het definitief advies voor de leerlingen van groep 8.
donderdag 15 februari Ook vanavond zijn er nog rapportgesprekken en definitief advies gesprekken voor groep 8 leerlingen
vrijdag 23 februari We vieren carnaval op school. Alle kinderen mogen verkleed komen. We gaan er een gezellige dag van maken.
maandag 26 februari

t/m vrijdag 2 maart

Krokusvakantie. Wij wensen iedereen veel plezier.
maandag 5 maart Vandaag zijn de groepen 1-2 vrij.

 

Catecheselessen

Midden in de winter gaan de catechese lessen over een heel zomers onderwerp: eiland. We ontdekken dat een eiland heel wat meer te bieden heeft dan stranden en zonvakanties. Natuurlijk, een eiland is vaak een oase van rust. Maar een eiland is ook een plek van overleven, ontdekkingstochten en avontuur. En dan hebben we het nog niet eens over alle mythen en religieuze verhalen over eilanden. Rust, ontdekkingstochten en mythen: dat is een kleurrijke bron voor lessen levensbeschouwing in deze winterse dagen!


Een eiland is bijna onlosmakelijk verbonden met rust. Het ligt een eind weg van de gewone wereld en je kunt letterlijk afstand nemen. Mensen hebben daar af en toe behoefte aan.

 

Niet alleen op vakantie in de zomer.

Je kunt ook op een eigen plek je eigen ‘eilandje’ maken en daar af en toe even tot rust komen en je afsluiten van je omgeving. Met de kinderen ontdekken we ook deze kant van wat een eiland voor je kan zijn.
Tot rust komen, aandachtig worden en verstillen is een vaardigheid die je kunt oefenen. Het helpt om je bewust te worden van je binnenwereld, je gevoelens en gedachten. In de catecheselessen komt dit vaak naar voren, omdat het een spirituele vaardigheid is die in ons drukke leven niet zo gemakkelijk geoefend wordt.

 

Een eiland nodigt niet alleen uit tot dromen over nieuwe werelden. Ook overleven hoort bij een eiland. Wat heb je echt nodig om te overleven in de natuur? Dat is een heel concrete vraag die we met de kinderen verkennen. Het nodigt uit om eens van een afstandje naar je eigen leventje en al je spulletjes te kijken. Stel je voor dat je moet overleven op een onbewoond eiland. Wat heb je dan echt nodig?


Een eiland spreekt tot de verbeelding. Dat is altijd zo geweest. Er bestaan veel verhalen over eilanden die door de goden zijn gemaakt, waar het leven goed is en mensen onsterfelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan mythen over het eiland Atlantis en Hy Brasil. Ook de visioenen die Johannes opschreef over een nieuwe wereld toen hij op het eiland Patmos was, lijken daarop. Eilanden roepen heel gemakkelijk de sfeer van een paradijselijke droomwereld op. Met de kinderen verkennen we wat in die droomwerelden allemaal kan bestaan… Het beloven inspirerende lessen te worden. We zien ernaar uit!

 

Pastor Hedwig Mensink

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verhuisd en uw kind op een nieuwe school inschrijven?
KBS Franciscus te Maarssen
Aanmelden